AKTIVNOSTI

v BELI kRAJINI

datum odhoda po želji

2 DNI

od 179 €

Prelepa pokrajina, bogata tradicija in prijazni ljudje

1. DAN: CELJE – GORJANCI – METLIKA – IZVIR KRUPE – FARA  | zajtrk, kosilo,  večerja

 • zajtrk

 • vožnja do vrha Gorjancev ter sprehod do izvira »Gospodična«

 • sprehod skozi Metliko

 • ogled Belokranjskega muzeja v Metliškem gradu

 • kosilo

 • izvir reke Krupe

 • sprehod skozi Črnomelj

 • ogled Primožičeve hiše – hiše belokranjskih rokodelcev

 • večerja

 • prenočevanje v Fari:    predvidena nastanitev: https://www.csod.si/dom/fara

 

Od doma se bomo odpravili v jutranjih urah, s cilje da pobliže spoznamo pretežno kraško pokrajino med Gorjanci, Kočevskim rogom in Kolpo – našo prelepo Belo krajino. Naš prvi postanek bo v vasi Gabrje, kjer se odpravimo skozi gozdove Gorjancev na dobro uro in pol dolg sprehod do izvira potoka Gospodična. To je eden izmed več čudežnih izvirov vode z Gorjancev, skrivnostnega pogorja prežetega z mitologijo pravljičnih bitij. Vanje danes ne verjamemo več, vendar živijo v obliki ustnega izročila, ki ga ljudje v vaseh okrog Gorjancev širijo še danes. Pri planinskem domu ob izviru Gospodične bo čas za čaj, nato pa povratek nazaj do avtobusa in nadaljevanje vožnje do Metlike.  Mesto Metlika je kulturno, gospodarsko in upravno središče severovzhodnega območja Bele krajine. Kraj pod Gorjanci je bil naseljen že v času prazgodovine. Mestne pravice je Metlika dobila leta 1365. Močno je bila zaznamovana v času turških vpadov in obema svetovnima vojnama. Sprehod skozi staro mestno jedro s tremi trgi, kjer se nahaja farna cerkev sv. Nikolaja, Slovenski gasilski in Belokranjski muzej, Metliški grad ter veliko rojstnih hiš znanih Metličanov. Sledi ogled Belokranjskega muzeja, kjer si bomo ogledali kakšno je bilo življenje v prazgodovini vse do 20. stoletja. Spoznali bomo premično kulturno dediščino, ki jo predstavljajo predmeti petih osnovnih zbirk (arheologija, etnologija, kulturna zgodovina, novejša zgodovina in umetnostna zgodovina). Čas za kosilo. Okrepčani nadaljujemo pot do izvira Krupe, ki eden najlepših izvirov v Beli krajini. Njen izvir se nahaja v pod istoimensko vasjo in izvira pod 30 m visoko kamnito steno. Nadaljujemo do Črnomlja, kjer si ogledamo staro mestno jedro in sprehodimo do Primožičeve hiše – hiše belokranjskih rokodelcev. Tu si ogledamo razstavi in izdelke domače obrti. Nadaljujemo poti proti Fari, kjer imamo večerjo in prenočimo.

2. DAN: FARA – OSILNICA – GRAD KOSTEL – CELJE

 

 • zajtrk

 • paintball

 • ogled grada Kostel

 • igra pobega v prostorih gradu in grajskem dvorišču

 • kosilo

 • vožnja do Marindola in ogled Marindolskih steljnikov, prepoznavne kombinacije breze in praproti, značilne za Belo krajino

 

 

Po zajtrku se odpravimo do Osilnice, kjer naš čaka razburljiva adrenalinska igra paintball. Udeleženci bodo prejeli posebne maskirne kombinezone, maske in kroglice. Tekma se bo odvijala na dotičnem poligonu v naravi in bo trajala približno od 2 do 3 ure. Po igri se preoblečemo, gremo do avtobusa in nadaljujemo v pokrajino Kostel. Tu nas čaka ogled drugega največjega grajskega kompleksa v Sloveniji. V njem si bomo ogledali razstavo, uživali v čudovitih razgledih po pokrajini doline Kolpe in doživeli utrip iz srednjeveškega časa, nato pa nas čaka zanimiva igra pobega. Razdelili se bomo v skupine, kjer bomo morali s skupnimi močni odkrivati gesla po grajskih prostorih in grajskem dvorišču, nato pa nas bo skupek gesel vsake skupine pripeljal do zanimivega zaključka. Po igri pobega nas čaka kosilo, nato pa se bomo zapeljali do Marindola in ogled Marindolskih steljnikov. Steljniki sodijo med najbolj prepoznavne naravne značilnosti Bele krajine. Drugje po Sloveniji steljnikov običajno ne najdemo in so zato še toliko bolj pomembni za kulturno in biotsko raznovrstnost Bele krajine. Sestavljeni so iz brezovega gozda, borovcev in podrasti stelje, rese in vrese. Zaradi specifičnih rastlin, ki rastejo na steljnikih, le-ti ustvarjajo edinstveno biotsko okolje.  Sledi še odhod proti Celje, kamor je predviden prihod v poznih popoldanskih urah.

Vključeno

✔ avtobusni prevoz po programu

✔ 1 x nočitev v mladinskem domu CŠOD Fara v večposteljnih sobah

✔ 1 x zajtrk, 2 x kosilo in 1 x večerja

✔ vstopnino v Belokranjski muzej, v Primožičevo hišo, Grad Kostel

✔ paintball v Osilnici

✔ igra pobega Grad Kostel

✔ strokovno vodenje ves  čas potovanja;

✔ dva profesorja spremljevalca

✔ organizacijo potovanja