GORIŠKA BRDA Z VZPONOM NA SABOTIN

datum odhoda po želji

2 DNI

od 171 €

Pravljična pokrajina med Alpami in Jadranom,

z obiljem lepot in zanimivosti 

1. DAN:  – SOLKANSKI MOST – ŠMARTNO – DOBROVO – NOVA GORICA  | kosilo,  večerja

 • ogled Solkanskega mostu

 • vzpon na razgledni stolp Gonjače

 • kosilo

 • obisk srednjeveške vasice Šmartno

 • obisk Briške hiše

 • zunanji ogled renesančnega gradu Dobrovo

 • 1,5 urni pohod po Gradnikovi učni poti

 • večerja

 • nočitev

Od doma se bomo odpravili v jutranjih urah, s cilje da pobliže spoznamo pravljično pokrajino, od koder razgledi sežejo proti morju, Furlaniji in Benečiji. Brda, dežela gričev, ugnezdena na pol poti med Alpami in Jadranom, ohranja in razvija svoje izročilo, varuje svoje lepote in podarja blagodejne učinke, ki jih lahko spozna in občuti vsakdo, ki prihaja v te kraje. Vožnja mimo Ljubljane in Postojno proti Vipavski dolini. Naš prvi postanek naredimo pri znamenitem solkanskem mostu – največjem kamnitem mostu na svetu, nato pa se povzpnemo v Brda do vasice Kojsko, kjer si bomo ogledali srednjeveško cerkev Sv. Križa z znamenitim poznogotskim krilnim oltarjem. Pot nadaljujemo v Gonjače, kjer se vzpnemo na 23m visok razgledni stolp do kamor nas vodi 144 stopnic. Na vrhu nas bo osupnil  360° razgled na deželo, ki se nahaja v toplem objemu Furlanije in Soče, kjer pripeka sredozemsko sonce. Stolp ob jasnih dnevih ponuja sijajen razgled na vse strani, pri čemer si lahko zagledamo Dolomite in Julijske Alpe na severu, Furlanijo na zahodu, Tržaški zaliv na jugu ter Vipavsko dolino na vzhodu.

 Od tu nadaljujemo do gremo v simpatično srednjeveško vasico Šmartno, ki sama po sebi velja za kulturni spomenik in se nahaja v samem geografskem središču Goriških Brd. Šmartno se omenja že v rimskih časih, kot oporišče, nato pa je na njenih ostankih nastala srednjeveška utrdba s protiturškim taborom. Že od daleč lahko opazimo cerkveni zvon, ki je bil nekoč pravzaprav trdnjavski stolp. Ob vstopu v utrdbo Šmartno ter med sprehajanjem po ozkih ulicah med starimi in novimi hišami, bo vsak od nas pomislil na srednjeveški labirint.

Sprehodili se bomo do »Briške hiše«, ki predstavlja bivalno kulturo Brd in si ogledali film, ki prikazuje Brda in tukajšnje življenje v Brdih. Čas za kosilo.  Sledi obisk kraja Dobrovo, kjer si od zunaj ogledamo grad Dobrovo, ki je eden lepših primerkov v Goriških Brdih. S svojo renesančno podobo iz 17. stoletja, ki se dviguje na vzpetini, je viden že od daleč. Po ogledu gradu nas čaka eno urni sprehod Gradnikovi pohodniški pešpoti, poimenovani po slovenskem pesniku Alojzu Gradniku, ki se je rodil v Medani v Goriških Brdih. Pot nas bo vodila med vinograde in v središče briške vasi. Na poti nas bodo spremljali pesnikovi verzi, ki vabijo do nevidnih lestev. Toda te nas pripeljejo do pesnikove rojstne hiše, kjer se bomo lahko spočili ob gledanju pesnikove zapuščine in branju njegove poezije. Naravoslovni del poti nas bo podučil o tipičnih briških drevesih s postanki ob murvi – ki so jo gojili zaradi sviloprejk;  vinski trti – ki je prisotna v Evropi že od mezozoika; oljki – ki je bila v Brdih domača rastlina; figi – ki dajejo Brdom mediteranski značaj; slivi/češplji -  ki so jih v Brdih lupili in nato olupljene žveplali; češnji – ki izvirajo iz Male Azije in cipresi – kjer je tudi pisatelj našel zadnji počitek. Pot bomo nadaljevali do 8. postaje, kjer izvemo več pesnikovi rojstni hiši in njegovem življenju.  Ko prispemo nazaj pred grad Dobrovo, sledi odhodi proti hotelu večerja in nočitev.

2. DAN: NOVA GORICA –– NARAVNI MOST KRČNIK IN KORITA –– VILA VIPOLŽE –– VZPON NA SABOTIN  ––   | zajtrk, malica

 

 • zajtrk

 • ogled naravnega most Krčnik in korit

 • vzpon na  Sabotin

 • ogled Parka Miru in muzeja 1. svetovne vojne

 • kosilo

 • obisk vile Vipolže

 • odhod

 

 

Po zajtrku se odpravimo do naravnega mostu in korit Krčnik, ki se nahajajo nad Kotlinami pod vasjo Kožbano. Korita Krčnik se nahajajo nad Kotlinami pod vasjo Kožbano. Potok Kožbanjček je izdolbel v apnenec zelo slikovita in zanimiva korita, ki so dolga okoli 40 metrov, globoka do 6 metrov in široka od 0,5 do 6 metrov.  Pod prvim koritom lahko vidimo slikovit naravni most Krčnik, ki je gladek in lepo zaobljen, saj ga je ustvarila voda z brušenjem. Obok naravnega mostu je širok do 1 metra in približno 5 metrov dolg. V Sloveniji je takšnih mostov zelo malo in so večinoma bolj robati, ker so nastali s preperevanjem kamnine. Po obisku korit sledi vzpon na Sabotin po krožni poti. Sabotin, ki ga je Soča ločila od Svete gore in je tako postal ponosni samotar, ki spogledljivo zre čez Brda in Kras ter malce sramežljivo gleda na Alpe in na Tržaški zaliv, ponuja več, kot bi mu pripisali ob pogledu iz doline! Za vzpon bomo potrebovali dobro uro in pol, za spust pa približno slabo uro. Sabotin je najbolj poznan po tem, da je na njegovih pobočjih potekala soška fronta. Zaradi svoje lege (blizu Gorice) je predstavljal pomembno obrambno točko avstro-ogrske armade. Po 6. soški bitki Sabotin zavzame italijanska armada. Na njegovih pobočjih so se bojevali pripadniki 22 narodov. Danes kot park miru skuša obiskovalce spodbuditi o nesmiselnosti vojn in sožitju med narodi. Celoten hrib je prepleten z obsežnim sistemom kavern, skozi katere se lahko tudi danes sprehodite iz ene strani hriba na drugo. Na jugovzhodu sabotinskega grebena se dviga 535 m visoki vrh Sv. Valentina, kjer so vidne obnovljene ruševine cerkvenega kompleksa. Po grebenu Sabotina poteka državna meja med Slovenijo in Italijo, ki je bila z vstopom Slovenije v Evropsko skupnost dokončno premagana. V okviru projekta Sabotin park miru je bila v prostorih bivše karavle odprta muzejska zbirka Sabotin v prvi svetovni vojni, spominska soba Severna Primorska v osamosvojitveni vojni 1991 in tudi nekaj o drugi svetovni vojni. Ogledamo si ogled zbirk s strokovnim vodenjem. Sledi malica v okrepčevalnici v samem parku miru, nato pa spust proti Solkanu. Po prihodu v Solkan nas čaka še zunanji ogled očarljive renesančne lepotice, Vile Vipolže. Nekoč mogočen lovski dvorec in reprezentančna vila goriških grofov je končno dobila obnovljeno podobo, ki lahko zopet priča o tem, da je to bila ena najlepših vil v Sloveniji. V času prve svetovne vojne je bil dvorec popolnoma spremenjen v vojaško bolnišnico, ki jo je najprej poškodovala bomba, kasneje pa še požar. Vse kar je ostalo od nje, je bilo plesišče, ki je v uporabi še danes.  Po ogledu sledi pot domov. 

Vključeno

✔ avtobusni prevoz po programu

✔ 1 x nočitev z zajtrkom v hotelu 

✔ 1x kosilo, 1x večerja, 1x malica

✔ Vstopnina Briška hiša

✔ Vstopnina Muzej parka miru

✔ strokovno vodenje ves  čas potovanja;

✔ dva profesorja spremljevalca

✔ organizacijo potovanja